Mexické dušičky: Jak slavíme Den mrtvých i v Praze

Datum zveřejnění: 12. 10. 2022

Průvod lidí s namalovaným obličejem smrtky, záplava svítivě oranžových afrikánů a spousta jídla a muziky. Tak vypadá svátek Día de Muertos, tedy Den mrtvých. Na konci října všichni Mexičani bohatě zdobí hroby, oltáře a také sami sebe. Dělají to na počest těch, kteří už tu s nimi nejsou. Zároveň věří, že se v tento den znovu shledají se zesnulými. Oltářů typických pro Día de Muertos si povšimnete i v našich restauracích Las Adelitas, celá svátek však oslavte ve velkém stylu 29. října v Náprstkově muzeu.

Oltář uprostřed dění

Tradice svátku Día de Muertos vychází z aztécké mytologie. Podle té se člověk dostane po smrti do místa Mictlan, kde překonává různé překážky. Ve svátku se odráží také španělský vliv, respektive vliv křesťanství, který v Mexiku pojal oslavu mrtvých za svou. Proto se svátkům někdy říká také Día de Todos Santos, tedy den Všech svatých.

Zjednodušeně, Día de Muertos jsou o dost veselejší české Dušičky. Mnozí najdou podobnost i v americkém Halloweenu, který připomínají hlavně kreslené obličeje a bohatě prostřený stůl. I na Den mrtvých se pochutiny upravují do tvarů, které připomínají smrt a záhrobí. Na Día de Muertos se podává například pan de muertos: pečivo je chuťově nejvíc podobné české vánočce a zdobí se křížem z těsta. Kříž tvoří pomyslné překřížené kosti.

Místem hlavního dění je v daný den oltář zemřelých. Mexičané zdobí přímo hrob zesnulého, nebo vytváří oltáře u sebe doma nebo před domem. Oltář má několik pater, je ozdobený svíčkami a velkými oranžovými afrikány. Na spodním patře je pro přicházející mrtvé připravená hostina: nechybí džbán s vodou, likér, zmíněné pan de muertos, talíř se solí a různé oblíbené dobroty zemřelého. V horním patře vždy stojí kříž a fotka nežijících.

Kolem oltáře se pak shlukují lidé, oslavují a vzpomínají na zesnulé. Día de Muertos je oslavou smrti i života.

Právě oltáře najdete na konci října také v pobočkách Las Adelitas. „Oltáře ozdobíme společně se sousedy a kolegy, kteří přinesou fotky,“ popisuje chystaný rituál náš spoluzakladatel David Zamorano. A v restauraci v ulici Americká už mají jasno, komu věnují oltář: „Bohužel před třemi lety zemřela naše milovaná sousedka, která patřila mezi první zákazníky v Americké, a tak na ni vzpomínáme každý rok prostřednictvím oltáře na Día de Muertos,“ vzpomíná David.

Catrina na všech obličejích

Motiv lebky jako symbol smrti se objevuje nejen na oltářích. V Den zemřelých je vidět hlavně na pomalovaných tvářích, které potkáte v ulicích. Malování lebky na obličej začalo až na počátku 20. století. Slavného kostlivce, respektive kostru jménem Catrina, namaloval José Guadalupa Posada. Lebka Catrina (španělsky Calavera Catrina) nosí široký zdobený klobouk a právě jí se snaží lidé tento den podobat.

Lebka Catrina se proslavila ještě více z obrazu mexického malíře Diega Rivery. Jeho obraz „Sen o nedělním odpoledni v centrálním parku Alameda (Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central) zobrazuje malíře jako chlapce, který drží Catrinu za ruku. Na obrazu nechybí malířova životní múza Frida Kahlo, která stojí přímo za ním, a další významné osobnosti té doby.

Jak vypadá Día de Muertos v Mexiku City?

Viděli jste bondovku Spectre z roku 2015? Hned začátek filmu se odehrává přímo na průvodu Día de Muertos uprostřed Mexico City. Ve skutečnosti tento film inspiroval hlavní město a od té doby pořádá na Den Mrtvých oficiální průvod. Jinak zde probíhá více průvodů naráz. Pokud se ocitnete v Mexiku právě na Día de Muertos, čekejte jeden z největších svátků, kterého se můžete v této zemi účastnit.

„Bujarými oslavami je známý Janitzio, ostrov uprostřed jezera Pátzcuaro, nebo San Andres Míxquic, kam na ozdobené hřbitovy sjíždí lidé z celého světa,“ popisuje David, „Velmi turistické je také Xochilmilco, které udržuje aztéckou tradici v podobě chinampa – umělé ostrůvky, mezi kterými se dodnes pluje na lodích po kanálech. Dnes si v Xochilmiclo můžete pronajmout loďku a s přáteli si užít večer,“ doporučuje. Mimochodem, v této oblasti se také pěstuje nejvíce květů měsíčků, kterými se země zahalí na Den zemřelých. Také se tu zachraňuje ohrožený axolotl – tento mlok je endemit a žije pouze v Mexiku.

Slavíme Día de Muertos i v Praze

Oslavte Den zemřelých v Praze spolu s námi! Náprstkovo muzeum bude hostit celodenní festival, který se koná v sobota 28. a neděle 29. října 2022. Odjedenácti hodin tu najdete hudební stage, galerii, malování na obličej a řadu stánků s jídlem, koktejly a kávou. Samozřejmě se těšte na občerstvení a lidi z Las Adelitas, se kterými chystáme občerstvení na konec průvodu. Na konci průvodu na Malém náměstí si pochutnáte právě na občerstvení z naší kuchyně.“

Mexické Dušičky v Praze určitě nepřehlédnete. Po setmění, až řada lidí bude připomínat slavnou lebku Catrinu, se vydáme jako průvod po centru města. V minulých letech vedly průvody z každé restaurace Las Adelitas, kam doputovaly stovky lidí, letos se spojíme v jeden průvod s celou mexickou komunitou. „Je náš pátý akce a bude zaručeně ta největší, už teď o ni projevilo zájem několik tisíc lidí,“ těší se David. A hodí se nám také dobrovolníci, ozvěte se nám do události!

Pokud nestihnete festival Día de Muertos, oslavte ho v naší restauraci. Zdobené oltáře budou zářit v Las Adelitas do 2. listopadu.