Sůl, tequila, limetky. Proč je margarita tak populární?

Datum zveřejnění: 13. 5. 2015

Štítky: ,

Namícháte-li si margaritu doma, pravděpodobně budete hodně blízko “té správné chuti”. Ale jen v Las Adelitas dostanete margaritu podobnou té na mexické pláži. Výsledné chuti pomáhá tajná ingredience - domácí Las Adelitas kyselý mix namísto obyčejné limetky. K výrobě margarity také používáme jen prvotřídní tequilu El Jimador vyrobenou opravdu z agáve a napodobujeme postupy, které používají Mexičané v přímořských letoviscích. I proto je v Las Adelitas margarita tak osvěžující.

Margarita legendami opředená

První písemný záznam o margaritě pochází z roku 1953. Recept na tehdy stále populárnější koktejl zveřejnil na straně 76 magazín Esquire jako Nápoj měsíce. Po čase se koktejl stal tak oblíbeným, že Američané dokonce slaví 22. února Národní den margarity. Kdy ale margarita opravdu vznikla neví nikdo a zároveň tak trochu všichni. Jak to?

Historie margarity sahá ještě hlouběji, než zmíněné vydání magazínu Esquire. Její původ je ale opředen mnoha legendami, takže nikdo neví, jak to bylo doopravdy. Existuje příběh, který uvádí, že Margarita vznikla údajně ve třicátých letech 20. století z amerického míchaného nápoje Daisy, jehož součástí je brandy. Ta se ale v Mexiku špatně sháněla, tak ji barmani nahradili tequilou. Jiná historka říká, že koktejl se jmenuje podle Margarity Henkel, dcery německého velvyslance v Mexiku, pro niž nápoj namíchal barman Don Carlos Orozco v baru Hussong's Cantina v mexické Ensenadě v roce 1941.


Klasická margarita krok za krokem

Chcete si připravit margaritu doma sami? Připravte si speciální širokou sklenici na vysoké noze určenou na margaritu. Její okraje otřete měsíčkem limetky a ponořte do soli - vytvoříte tak typickou solnou krustu na okraji skleničky.

Do šejkru dejte:

  • 3,5 cl stříbrné tequily
  • 2 cl Cointreau
  • 1,5 cl limetkové šťávy
  • led

Důkladně protřepte a nalijte do připravené margarita sklenice bez ledu.


Frozen margarita aneb ledová tříšť s hvězdičkou/pro dospělé

Kromě klasické margarity můžete v Las Adelitas ochutnat i osvěžující letní koktejlovou dobrotu - tzv. frozen margaritas. Ovocný typ margarity je velmi populární nejen na mexických, ale i na kalifornských plážích. Čím se liší od té klasické? S trochou nadsázky je to taková alkoholová ovocná tříšt. Do frozen margarity patří tequila, Triple Sec, spousta ledu a ovoce (mezi našimi hosty jsou nejoblíbenější mango, maliny, jahoda, ale skvělý je například i kokos). To vše se vloží do mixéru, rozmixuje a voilá, osvěžující dobrota je na světě. Nezapomeňte ji pít ze sklenice typické pro margaritu!

Zastavte se u nás na osvěžující margaritu kdykoliv během dne. Nezapomeňte využít happy hours (pondělí až pátek 15h-18h) , kdy vám nabídneme margaritas za speciální cenu 99 Kč. A pokud milujete speciality, sledujte náš Facebook a přijďte ochutnat s příteli speciální margaritas během různých svátků a oslav.