23 nádherných (a méně známých) míst v Praze, které stojí za návštěvu

Datum zveřejnění: 7. 9. 2022

Kategorie: Las Adelitas, Praha

23 nádherných (a méně známých) míst v Praze, které stojí za návštěvu

Orloj a Karlův most přenechte turistům. Raději v Praze navštivte v místa, kde pulzuje život a kam místní chodí opravdu s chutí. Právě v okolí našich šesti restaurací najdete mnoho pokladů, kam nechodí davy turistů – máme něco pro fanoušky módy, zeleně, práce na dálku i čokolády. Navíc máte naše tacos nebo margaritu pořád za rohem.

P.S. Uložte si článek pro kamarády a rodinu. Až za vámi přijedou do Prahy, tenhle průvodce Las Adelitas se jim bude dost hodit.

Petrská: Ráj pro ekologické nadšence

Baví vás udržitelnost a životní prostředí? Vystupte na stanici Náměstí republiky, cestou do Las Adelitas v Petrské si rozhodně přijdete na své. V přízemí obchodního centra Kotva najdete Biooo, učiněný ráj přírodní kosmetiky (Náměstí republiky 8a). V Biooo objevíte cokoliv od netoxické pleťové i tělové kosmetiky po široký výběr přírodního make-upu, včetně konzultace s make-up artistkou. Větší obchod s tímto sortimentem v Česku zřejmě neexistuje. 

Pokračujte k Las Adelitas a narazíte na Clever Minds (Truhlářská 4). Česká firma vyrábí nevšední poznámkové bloky a diáře. Seženete tu zápisník na myšlenkové mapy, osobní rozvoj, na poznámky z cest zvaný vandrovník nebo diář pro manažery či studenty.

V Las Adelitas se stavte na kávu nebo denní menu a pak zabočte do Zlatnické ulice, kde sídlí Minimum Waste Shop (Zlatnická 12). Obchod prodává potřeby pro ekologickou domácnost a zahradu. Koupíte tu funkční a designové výrobky z materiálů, který by leckdo považoval za odpad – třeba hrníčky z kávové sedliny, sošky z žabek nalezených na pláži nebo batohy z nepoužívaných plachet. V létě 2022 tu zrovna probíhá rekonstrukce, po jejím dokončení se můžete těšit i na kavárnu.

Las Adelitas Petrská 23
Otevírací doba: Po—Ne: 11:00—24:00
Od neděle do středy kuchyně do 22:00. Čtvrtek až sobota kuchyně do 23:00.

Americká: Život přímo na ulici

„Zamiloval jsem si místní sousedství, jsem tady prostě furt,“ říká v rozhovoru náš barman Honza. A není sám. Zatímco mnoho pražských ulic zeje prázdnotou, ulice Americká žije bez ohledu na denní dobu nebo roční období. A Las Adelitas stojí uprostřed dění, stejně jako během plánované sousedské akce Zažij město jinak. Těšíme se na bohatý program a plné ulice v sobotu 10. září 2022!

Největší humbuk čekáme na populárním náměstí s fontánou, kde se kříží Americká a Záhřebská. Sídlí tu i náš oblíbený podnik Zanzibar (Americká 15) nebo Letterpress café (Americká 16), kde vám udělají kafe i vizitky klasickou tiskařskou metodou. Když dorazíte na Zažij Americkou jinak, vyzkoušíte si ji dokonce na vlastní ruce. A už teď je jasné, že v Las Adelitas potečou koktejly proudem.

Las Adelitas Americká 8
Otevírací doba: Po—Ne: 11:00—0:00
Kuchyně otevřena každý den do 22:00.

Malé náměstí: Čokoládové nebe a coworking, kde neplatíte

Milujete knihy? V centru Prahy se rozhodně vydejte do Ústřední městské knihovny (Mariánské náměstí 98). Hned za prvními dveřmi vás ohromí obří tunel postavený z knih. Pohled dovnitř vám vezme dech. Slovenský umělec Matej Kren ho pomocí zrcadel proměnil v nekončící tubus. Věž z knih zvaná Idiom se dokonce dostala na obálku Lonely Planet. Mimochodem málokterý Pražan ví, jak se tato instalace jmenuje. Je to zkrátka tunel. Ústřední městskou knihovnu můžete zároveň využít jako místo pro studium nebo práci. Internet tu funguje obvykle bez problémů. Roční členství v knihovně pořídíte za 60 Kč, vystavení kartičky přijde na dvacku.

Podobně funguje i Klementinum (Platnéřská 190/10), barokní architektonická perla u Karlova mostu. V obřím komplexu sídlí Národní knihovna ČR. Nenechte se odradit jeho velkolepostí – Klementinum je dokonale klidné místo na práci bez telefonu, navíc v prostředí s atmosférou podobnou Bradavické školy z Harryho Pottera. ​​Jednodenní vstupenka stojí 20 Kč, za vystavení průkazu chtějí 150 Kč. A až zaklapnete notebook, stavte se za námi na quesadillas nebo enchilladas na Malém náměstí.

Las Adelitas Malé náměstí 
Otevírací doba: So—Ne: 11:00—24:00
Od neděle do středy kuchyně do 22:00. Čtvrtek až sobota kuchyně do 23:00.

Lucemburská: Rande, koncert nebo charitativní sekáč 

Zlí jazykové tvrdí, že výhled z Žižkovské věže má jednu výhodu – že nevidíte Žižkovskou věž (Mahlerovy sady 1). Pražský televizní vysílač si dokonce vysloužil čestné místo mezi nejošklivějšími budovami světa. Ať už si o věži myslíte cokoliv, ten 360stupňový výhled na město z výšky 93 metrů je dechberoucí a jako stvořený na romantické rande. V zimních měsících se pod věží otevírá ledová plocha, kde si můžete se svou polovičkou půjčit brusle. Pokud vás nezahřeje pohyb ani objetí, skočte do Las Adelitas v Lucemburské na horkou mexickou čokoládu nebo koktejl z mezcalu.

Fanoušci hudby by rozhodně neměli přeskočit Palác Akropolis (Kubelíkova 1548), kde žije celý Žižkov. Původní umělecká restaurace u paláce už bohužel zavřela, ale muzika se tu stále drží na špici alternativní scény. A pokud se v okolí Lucemburské ocitnete během dne, zamiřte do secondhandu Přestupní stanice (Chelčického 17). Zaměstnávají tu osoby bez domova a pomáhají jim vracet se zpět do života. A kromě toho je to jeden z nejlepších secondhandových obchodů v Praze, s oblečením pro ženy i muže.

Las Adelitas Lucemburská 6
Otevírací doba: Po—Ne: 11:00—24:00
Od neděle do středy kuchyně do 22:00. Čtvrtek až sobota kuchyně do 23:00.

Taquería Rumunská: Poklady z druhé ruky

A u sekáčů ještě zůstaneme. Jestli někde udělat tour po secondhandových obchodech, určitě zamiřte k zastávce I. P. Pavlova. Kolem ní najdete výběrové sekáče Crashily (Ječná 14), Druhá vlna (Bělehradská 479), Mintshop (Slezská 15) nebo i charitativní obchody ThriftStore (Budečská 13) a Sue Ryder (Italská 23). Takový výlet dokáže vysílit, tak se pak nezapomeňte stavit na rychlé tacos v Rumunské ulici.

V nedalekém parku Riegrovy sady nesmíte v létě minout Containall. Černý kontejner slouží za hezkého počasí jako centrum sportu a kultury. V předělaném lodním kontejneru si můžete zarezervovat hřiště na beachvolejbal, stůl na ping-pong, petanquovou dráhu nebo jeden plynový gril.

Taquería Rumunská 34
Otevírací doba: Neděle až Čtvrtek 11:00 – 22:00 Pátek a Sobota 11:00 – 23:00

Na Hutích: S rodinou do Dejvic

Dejvičtí se tradičně scházejí na sobotních trzích na Kulaťáku. Existuje tu ale spoustu míst, kam se můžete zašít sami. Víte, že v technické knihovně (Technická 6) můžete do půlnoci nerušeně pracovat? Za stovku za rok máte open office v jedné z nejmodernějších budov v Praze.

Až přijde hlad, vezměte burritos do ruky a užijte si Šabachův park (Wuchterlova), zdobený dvěma fontánami a krásným stromořadím. Pokud s sebou máte malé děti, rozhodně zatočte o ulici dál na dětské hřiště Václavkova. I v parném létě tu v chládku stromů vydržíte hodiny. Piknik si užijete i v parku u architektonicky bohaté Villa Pellé (Pelléova 10). Stojí za to i uvnitř – ve vile neustále chystají kulturní akce pro děti, dospělé i seniory.

A ještě dva ekologické tipy na závěr. V ulici Pod Kaštany najdete oblíbený obchod s pokojovými rostlinami, nazvaný jak jinak než Pokojovky (Pod Kaštany 9). Hned vedle se schovává Bezobalu (Pod Kaštany 5), kde si můžete nasypat potraviny do vlastních nádob. Dejvice jsou zkrátka zelené.

Taquería Na Hutích 4
Otevírací doba: Neděle až Čtvrtek 11:00 – 22:00 Pátek a Sobota 11:00 – 23:00

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pokojovky (@pokojovky)