Mexické Vánoce

Datum zveřejnění: 17. 12. 2017

Kategorie: Mexické tradice

Štítky:

Posadas, průvody s křesťanskou symbolikou

Vánoce začínají tzv. posadas, což jsou průvody s výraznou křesťanskou symbolikou. Konají se každý večer od 16. prosince až do Štědrého dne (španělsky: Nochebuena). Je to devět dní, které představují 9 měsíců těhotensví Panny Marie. Lidé se během těchto dnů procházejí ulicemi a zpívají písně, kterými žádají o nocleh v domě v tzv. posadas. Ty mají představovat hostince, ve kterých Josef s Marií hledali přístřeší. Mexičané si zakládají na vánoční výzdobě, a proto je většina domů ozdobená chvojím, mechem a lucernami. Připravuje se bohaté pohoštění a tzv. papírové piňaty. Jedná se o vánoční hvězdy, které kromě toho, že slouží jako dekorace, jsou i součástí zábavné hry. Hvězda je naplněná sladkostmi a malými dárečky. Děti, kterým se zavážou oči, se tyčkami snaží bouchat do hvězdy tak dlouho, než všechny sladkosti vypadají ven. Na Štědrý den Mexičané chodí na vánoční mši. Děti přinesou do kostela figurku Ježíška a dají ji do betléma. Po vánoční mši se rozezvoní zvony a oblohu osvítí ohňostroje. Po mši se obvykle podává pozdní štědrovečerní večeře.

Vánoční koledy a příběhy o pastýřích

Las Posadas 65147523 4168 45cd b01e f0f8e5060fc5

Další tradiční vánoční zábavou v Mexiku jsou tzv. pastorelas, které začaly již před staletími, kdy katoličtí kněží predváděli výjevy z bible, aby tak učili místní obyvatelstvo o křesťanství. Pastorela znamená „malý pastýř” a právě ti byli nejčastěji hlavními postavami těchto vyprávění, která pojednávala především o chvíli, kdy pastýři přišli navštívit malého Ježíška. Časem se tyto pohádky staly více zábavnými a odlehčenými, kde byl hlavním motivem věčný boj mezi dobrem a zlem. Mexickou kulturu bez hudby si ani nedovedeme představit, a tak se i Vánoce oslavují zpěvem vánočních mexických koled tzv. villancicos. Některé jsou náboženské jako například španělská verze Tiché noci, jiné jsou spíše zábavné jako například píseň Feliz Navidad, která se stala hitem po celém světě. Poslechněte si ji zde.
28. prosinec je známý jako Den neviňátek, kdy Herodes zabíjel nevinné malé děti. V Mexiku se na tento den vzpomíná tím, že si lidé dělají různé vtípky a zkoušejí různé triky jak jeden druhého napálit, podobně jako v Čechách na Apríla.

Světla luceren jsou známkou, že začínají Vánoce

luminariasforNMSUWork

Že v Mexiku začaly Vánoce poznáte na první pohled podle světel luceren tzv. farolitos. Lidé si je vyrábí z papírových pytlíků, do kterých umístí svíčku a pak je položí podél chodníku k domu, na střechu či do oken. Nádherně tak dokreslují vánoční atmosféru. V každé mexické domácnosti, stejně jako v těch českých, najdete vánoční hvězdu, květinu s velkými červenými květy. V Mexiku se vypráví legenda o chudé dívce, která chtěla něčím obdarovat narozeného Ježíška, ale bohužel si nemohla nic dovolit. Posbírala tedy plevel, který našla venku. Lidé se na ní dívali s opovržením, co že si to dovoluje tahle dívka Ježíškovi přinést. Ona ale věřila, že Ježíšek ocení dárek z čistého srdce, ať už je jakýkoli. Když dívka dorazila do kostela, plevel v jejích rukou rozkvetl v nádhernou kytici červené barvy s velkými zelenými listy. Všichni lidé pak věděli, že byli svědkem skutečného vánočního zázraku. Vánoční svátky jsou v Mexiku velmi nábožensky založené, a proto je i zde součástí vánoční dekorace betlém. Ježíšek se do betléma dává až na Štědrý den a stejně tak tři králové se přidávají až 6. ledna.

Mexické vánoční jídlo a pití

Barcelone couronne des rois 055

Během posadas se podává punč se sezónním ovocem, skořicí a troškou alkoholu ať už je to rum, brandy nebo tequila. Na Štědrý den se po mši podává hovězí polévka s fazolemi a chili a jako hlavní chod pečený krocan se salátem z ovoce a zeleniny. 6. ledna na tři krále se peče tříkrálový koláč "rosca de reyes". Je pečený do kruhu a přidává se do něj sušené ovoce. Je to velmi oblíbená pochoutka, kterou si Mexičané dopřávají s horkým šálkem čokolády, vanilkou a skořicí. V jednom z kousků koláče se vždy ukryje figurka Ježíška a kdo pravě tento kousek dostane musí uspořádat tamale party, do které se zapojí celá rodina. Ta se koná vždy 2. února v souvislosti s oslavou ukončení vánočních svátků. Tamale je kukuřičné těsto, které se naplní kuřecím nebo jiným masem a následně se vaří na páře v kukuřičném nebo banánovém listu. Náplní může být kromě masa také sýr, ovoce, zelenina nebo chili dle každého chuti. Obvykle se podává s červenou nebo zelenou salsou.

Španělský vánoční slovník

  • Vánoce = Navidad
  • Veselé Vánoce = Feliz Navidad!
  • Štědrý den = Nochebuena
  • Silvestr = Nochevieja
  • Šťastný Nový rok = Feliz Aňo Nuevo!
  • Dárek = un regalo
  • Den tříkrálový = Día de reyes
  • Vánoční stromeček = un árbol de Navidad
  • Šťastné svátky = Felices fiestas

Vánoce v Mexiku nejsou pouze o dárcích, ale je to hlavně čas, kdy se sejde celá rodina a to je potřeba pořádně oslavit, tak jako všechno v Mexiku. Přejeme vám všem krásné vánoční svátky a úspěšný vstup do nového roku!

 

Rezervujte si stůl