Co znamenají Las Adelitas

Datum zveřejnění: 7. 10. 2015

Štítky:

Mexické ženy se účastnily různých bojů už před Mexickou revolucí (1910–1917). Největší slávu ale zažily právě během revoluce, kdy se počet žen, které se přímo i nepřímo účastnily bojů, mnohonásobně zvýšil. A právě v té době se zrodil fenomén “Las Adelitas”, symbolu ženské bojovnosti a ženského odhodlání bít se za svá práva.

Proč šly holky do války?

Během Mexické revoluce se mnoho mužů vydalo do války. Ženy, které zůstaly ve vesnicích bez svých mužů a bratrů, začali zvenčí napadat cizí muži. Během útoků na “ženské vesnice” bylo mnoho žen znásilněno nebo uneseno, aby sloužily mužům v cizích jednotkách. Proto se spousta žen rozhodla raději následovat své muže do války. Zajistily si tak lepší ochranu před násilím než v poloopuštěných vesnicích. Tyto ženy například pomáhaly zakládat tábory, obstarávaly potraviny, staraly se o raněné a pašovaly zbraně pod svými dlouhými sukněmi. Říkalo se jim las seguidoras, což ve volném překladu znamená ženy, které následovaly muže do válečných táborů.

V průběhu revoluce se vyprofilovala ještě druhá - méně početná, ale o to ještě více odvážná - skupina žen nazývané las luchadoras, v překladu bojovnice. Tyto ženy motivované vírou v poslání revoluce, nebo i ztrátou blízkých a milovaných mužů, se opásaly zbrojí a vydaly do přímého boje. Některé z nich se kvůli vlastní bezpečnosti v táboře snažily skrýt svoji identitu, mluvily hrubým hlasem a hruď si obtáčely obinadly, aby skryly poprsí. Mnohé však své ženství neskrývaly a působily nejen jako vojáci, ale také jako špiónky, které se vydávaly do nepřátelských táborů vyzvědět informace.

Jak ale ženy přišly k názvu Las Adelitas?

Právě během Mexické revoluce vznikla balada ve formě písně s názvem La Adelita. Vypráví o odvážné ženě-bojovnici, která se přidala k jednotce Francisca Madera a do svého vůdce se zamilovala. Dle písně byla Adelita v jednotce uznávanou a respektovanou ženou, již (s trochou nadsázky) muž následuje až na kraj světa.

Historici se dodnes přou o to, zda-li píseň skutečně vznikla dle předlohy konkrétní osoby. V každém případě se tato balada rychle rozšířila po celé zemi a název Las Adelitas se v Mexiku stal synonymem pro neohrožené a silné ženy.

Poslechněte si baladu La Adelita

 

Úryvek z balady La Adelita

En lo alto de la abrupta serranía
acampado se encontraba un regimiento
y una moza que valiente los seguía
locamente enamorada del sargento.
On the heights of a steep mountain range
a regiment was encamped,
and a young woman bravely follows them,
madly in love with the sergeant.
Popular entre la tropa era Adelita
la mujer que el sargento idolatraba
que ademas de ser valiente era bonita
que hasta el mismo coronel la respetaba.
Popular among the troop was Adelita,
the woman that the sergeant idolized,
and besides being brave she was pretty,
so that even the colonel respected her.
Y se oía, que decía, aquel que tanto la quería:

Y si Adelita se fuera con otro
la seguiría por tierra y por mar
si por mar en un buque de guerra
si por tierra en un tren militar.

And it was heard that the one who loved her so much said:

If Adelita were to leave with another man,
I'd follow her by land and sea—
if by sea, in a warship;
if by land, in a military train.

Y si Adelita quisiera ser mi esposa
y si Adelita ya fuera mi mujer
le compraría un vestido de seda
para llevarla a bailar al cuartel.
If Adelita would like to be my wife,
if Adelita would be my woman,
I'd buy her a silk dress
to take her to the barrack's dance.

 

 

Las Adelitas jako symbol ženské odvahy a síly

Legenda bájné Adelity se ale nevyskytuje jen ve zmíněné baladě. Její význam přerostl Mexickou revoluci a v průběhu 20. století se stala hybnou silou mnoha hnutí, která usilují o sociální a ekonomické zrovnoprávnění žen v mexické společnosti. Osobnost silné ženy Adelity také převzalo mnoho mexických filmů a literárních děl. Dodnes se v Mexiku můžeme setkat s tanečními a divadelními představeními, kde hrají prim Las Adelitas. Nejznámější osobností, která reprezentovala pravou Adelitu byla malířka Frida Kahlo. Ta celý život bojovala proti sociálnímu útisku i nepřízni osud. Prokazovala tak svůj silný charakter a talent.

Ke konci 20. století se objevily sexistické karikatury Adelity, které se snaží její kulturní a sociální význam hanobit. Vzdělaní Mexičané však dobře znají význam a historii ikonických Las Adelitas a jsou si vědomi lidských hodnot, které představují.

Adelita samozřejmě imponuje i mnoho mužů. Zakladatele tří mexických restaurací v Praze inspirovala Adelita natolik, že po ní svůj podnik pojmenovali. Až přijdete na Malé náměstí, do Americké nebo do Lucemburskénezapomeňte se kolem sebe pořádně rozhlédnout. Ty dámy, jejichž podobizny visí na zdech ve všech třech restauracích, to jsou neohrožené Adelitas, nebo i samotná Frida Kahlo (fotografie vlevo: Frida Kahlo v restauraci na Malém náměstí).