Yucatán - stát s krutou minulostí

Datum zveřejnění: 5. 3. 2017

Kategorie: Mexická historie

Bůh si žádal lidská srdce, a tak mu je dali

Chichen itzaPodle legendy dal Yucatánu jméno Francisco Hernandéz Córdova, který sem připlul v 16. století a zeptal se místních obyvatel Mayů, kde se právě nachází. Mayové mu svým jazykem odpověděli, že mu nerozumí: "Ma`anaatik ka t`an.", což Franciscovi znělo jako Yucatán, a proto tak pojmenoval i zdejší oblast. Mayové začali osidlovat Yucatán již 2500 let před Kristem a založili zde jedno z nejvýznamějších center zvané Chichén-Itzá. V roce 987 sem přišli také Toltecove, kteří jsou známí svou pohnutou vírou v boha Quetzalcóatla (ano, trošku náročnější výslovnost). Podle toltecké mytologie tento bůh žádal jako oběti lidská srdce. Podle dřívějších teorií se říkalo, že obětmi byly většinou panny, k němuž přispěl hlavně nález mnoha šperků ve studnách obětí. Rozbory kostí však prokázaly, že obětováni byli většinou malí chlapci. Toltecové a Mayové zde spolu žili až do poloviny 13. století. Vymizení Mayské civilizace je dodnes velkou záhadou, za což mohou hlavně španělští nájezdníci, kteří zničili většinu mayských písemností.

Chichén-Itzá, mayské město plné záhad a tajemství

Díky Mayům má Yucatán spoustu památek a archeologických nalezišť. Nejvýznamější z nich je zřícenina mayského města Chichén-Itzá neboli V ústech studny. Yucatán je poměrně plochý stát, výjimku tvoří pouze pohoří Puuc. Na povrchu země zde téměř nenaleznete řeky, za to pod povrchem se nachází rozsáhlé vodní království. Je tvořeno sítí podzemních vod, které zde vytváří jeskyně tzv. "cenotes” neboli přírodní studny, které vznikly zatopením hlubokých krasových jeskyní a sloužily Mayům jako zdroj pitné vody. Tou nejznámější je Studna obětí právě v Chichén-Itzá.

Merida

Celé město je velmi tajemným magickým místem. Jeho dominantou je Kulkánova pyramida. Kulkán byl mayský bůh slunce, jehož symbolem byl had. Pyramida je postavena takovým způsobem, že během jarní a zimní rovnodennosti, při západu a východu slunce, vytváří světlo unikátní efekt, během kterého sochy hadů na pyramidě vypadají jakoby se po ní plazily. Zároveň je pyramida jeden obrovský kalendář. Na každé své straně je 91 schodů tedy přesně počet dní jednoho ročního období. Když pak počet schodů vynásobíte čtyřikrát (počtem stran pyramidy) a přičtete poslední schod, který vede na vrchol, vyjde nám počet dní v roce.

Další známou stavbou v Chichén-Itzá je hřiště na Tlachtli, což byla obíbená mayská hra. Se vší pravděpodobností se hrála k poctě boha slunce. Cílem bylo dopravit míč, který byl symbolem slunce, skrz obruč na hřišti. Družstvo, které prohrálo nebo přinejmenším jeho kapitán, bylo následně obětováno bohu. Stěny hřiště jsou zdobeny reliéfy s různými výjevy ze hry včetně stětí hráčů. Zajímavých staveb se ve městě Chichén-Itzá, které bylo v roce 2007 zapsáno do novodobého seznamu sedmi divů, nachází spoustu, a proto byste ho rozhodně neměli při návštěvě Yucatánu minout.

Merida, hlavní město míru a kultury

Merida green city

Yucatán má za sebou velmi bouřlivou historii. Nyní je považovan za nejbezpečnější ze států Mexika. Tento fakt se promítá také v oblibě Yucatánu jako turistcké destinace. Hlavní město Merida, které se nachází na severu poloostrova, bylo dokonce v roce 2011 vyhlášeno městem míru. Během první poloviny 20. století Merida zažila ekonomický boom se svými plantážemi rostliny henequen. Z této tropické kytky z čeledi agave se získávají hrubé vlákniny používané k výrobě lan, motouzů a rohožek. Zlatý věk přinesl do města elektřinu a trolejbusový dopravní systém, což v té době nebylo ani v Mexico City. Hlavní ulicí Meridy je El Paseo de Montejo, která je plná luxusních vil, z nichž mnohé se staly vládními ministerstvy, muzei, bankami a soukromými podniky. Merida je, kromě bezpečného města, považována, díky své zeleni a množstvím parků, také za jedno z měst s nejlepší kvalitou života. Zároveň nabízí spoustu kulturních událostí během celého roku od jazzových festivalů až po soutěže v graffiti. I to nahrálo tomu, že byla Merida v roce 2000 zvolena Americkým hlavním městem kultury. Místní zde mají být opravdu na co hrdí.

Řeka aligátorů a růžové moře

Rio Lagartos

Río Lagartos je rybářské město nacházející se v povodí stejnojmenné řeky jinak nazývané jako řeka aligatorů. Město leží v biosferické oblasti, která se rozkládá na ploše 60 000 ha. Toto místo se pyšní největším výskytem plameňáků v Mexiku a je zapsáno na seznamu UNESCO. Říká se, že vychází 2 až 3 plameňáci na jednoho Mexičana. Součástí rezervace je také mexické „mrtvé moře” s růžově zbarvenou vodou. Tato oblast se nazývá Las Coloradas. Ačkoliv to zde vypadá jako z nějakého fantastického filmu, důvod proč je moře růžové, je prostý. Voda je plná malinkatých mořských mikroorganismů, které obsahují betakaroten - oranžovo červený pigment. Díky vysokému obsahu minerálů a léčebným i omlazujícím účinkům bílého jílového bahna se toto jezero stalo přírodními solnými lázněmi.

Světový festival Mayské kultury

Merida folkloreYucatán byl poměrně dost izolovaný od zbytku Mexika, a proto si vytvořil svou vlastní kulturu. Ať se rozhodnete navštívit Yucatán v kteroukoliv dobu, můžete si být téměř jistí, že zde budou probíhat nějaké oslavy, festivaly nebo jiné kulturní akce. Yucatán má totiž velmi nabitý kalendář. Mají zde tradici oslavovat křesťanské svaté, ale také moderní eventy zaměřené na divadlo, film či hudbu. Největší událostí je Mezinárodní festival Mayské kultury, který se koná každý rok na podzim a probíhá na celém poloostrově. Nejvýrazněji je však pojat přímo v Meridě. Během festivalu se můžete těšit na konference světové úrovně, výstavy a různá umělecká představení. Každý rok je festival věnován jinému tématu například mayskému pojetí času, architektuře či vědě. Většina tradičních událostí v Yucatánu je spojena s folkovými tanci, různými poutními cestami a samozřejmě nesmí chybět yucatánské jídlo a pití...

Jedinečný kout země, jedinečná gastronomie

Jak jsem již zmínila, Yucatán byl v minulosti hodně separovaný od zbytku Mexika, což mělo vliv i na místní kuchyni. V gastronomii zde naleznete karibské, španělské, ale také severo-africké prvky. Mezi typická jídla tohoto regionu patří například Poc Chuc, což je mayská verze grilovaného vepřového nebo Queso relleno, holandský sýr plněný mletým vepřovým masem podávaný s omáčkou z rajčat. V Česku obvykle plníme maso sýrem a v Mexiku to mají přesně naopak. Ale proč ne? To, že je Yucatán opravdu jedinečný dokazuje i to, že má svůj vlastní druh chilli papriček žluté barvy, které se nazývají Xcatik a salsu zvanou Xnipec, jejíž základem je kromě papriček habanero, také sevillský pomerančnový džus. No a nebyl by to Yucatán, kdyby neměl i svou vlastní tradiční variantu tacos tzv. Salbutes a Panuchos. Takovou místní specialitou jsou také Papadzules, vajíčkové tacos obalené v omáčce z dýňových semínek a rajčat. Názvy jídel jsou připomínkou Mayské civilizace a dodávají místní gastronomii ještě větší exotičnost. Co říkáte? Pokud byste chtěli zažít tradiční yucatánskou kuchyni společně s tou moderní, doporučuji navštívit festival Kooben. Tato událost přináší dohromady nejlepší národní a mezinárodní šéfkuchaře, kteří po dobu jednoho týdne vaří pouze pomocí přísad z yucatánského poloostrova. Pokud ale zrovna nemáte čas zaletět si do Mexika, zveme vás na nové sezónní menu v rámci projektu "Sabores de Mexico", které je tentokrát zaměřené právě na Yucatán. Od dubna do června u nás můžete ochutnat to nejlepší z yucatánské kuchyně.

 

Rezervujte si stůl